Χρησιμοποιήστε τη μουσική με 3 τρόπους για να δώσετε ώθηση στην Ανάπτυξη του Λόγου του παιδιού σας!!

Χαίρετε, χαίρετε!!

Η πολυαγαπημένη μου Ευρωπαϊκή μέρα μουσικής χθες και κάθε 21η Ιουνίου με ώθησε να γράφω σήμερα για την αξία της μουσικής και πόσο πολύτιμη είναι στην ανάπτυξη της ομιλίας κάθε παιδιού!!!!! επειδή και η μουσική είναι επικοινωνία, όπως και η ομιλία.

Οι ερευνητικές μελέτες συμφωνούν ότι η μουσική αποτελεί σπουδαίο βοήθημα για τη μάθηση και τη μνήμη. Η μουσική έχει δύναμη, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο χρησιμοποιείται συχνά ως θεραπεία.

Πώς όμως η μουσική βοηθάει τα παιδιά να αναπτύξουν το Λόγο;

Η μουσική διεγείρει τον εγκέφαλο

Από τη γέννησή τους, τα παιδιά αγαπούν να ακούν μουσική και ρυθμό.. Τα μωρά και τα μικρά παιδιά συντονίζονται με το ρυθμό και τα μοτίβα ομιλίας.

Η μουσική διεγείρει τον εγκέφαλο, ο οποίος είναι έτοιμος για τη μάθηση και την ενίσχυση της γλωσσικής ανάπτυξης (εδώ έρχεται η επιστήμη . . .), επειδή η μουσική και η γλωσσολογία μοιράζονται ένα κοινό νευρολογικό δίκτυο. Η μουσική πυροδοτεί τους νευρώνες και εμπλέκει πολλά μέρη του εγκεφάλου, γεγονός που αυξάνει την ανάπτυξη των συνάψεων. Ως εκ τούτου, η μουσική εμπειρία είναι σαν άσκηση για τον εγκέφαλο. Αυτό είναι απαραίτητο για τη μάθηση, την εστίαση, τη μνήμη και την ανάπτυξη του Λόγου. Επιπλέον η μουσική έχει ως αποτέλεσμα ο εγκέφαλος να απελευθερώνει ορμόνες ευτυχίας που ονομάζονται “ντοπαμίνη” – και οι ευτυχισμένοι εγκέφαλοι κάνουν καλύτερους μαθητές!

 

Χρησιμοποιήστε τη μουσική με 3 τρόπους που δίνουν ώθηση στην Ανάπτυξη του Λόγου του παιδιού σας!!!

Τραγουδήστε!!!!!

Τραγουδήστε δυνατά. Τραγουδήστε αργά. Τραγουδήστε κάθε μέρα. Πραγματικά δεν έχει σημασία αν δεν έχετε ρυθμό ή καλή φωνή ή αν φτιάχνετε τις δικές σας μελωδίες . . απλά τραγουδήστε στο παιδί σας.

Το να τραγουδάτε παιδικά τραγούδια και νανουρίσματα σε τακτική βάση έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει την ανάπτυξη του Λόγου και τις επικοινωνιακές δεξιότητες.

Τα παιδιά αναπτύσσουν την αίσθηση της δομής του Λόγου, καθώς και  τη γνώση του λεξιλογίου κάθε φορά που τραγουδάτε.

Τα παιδιά εμπλέκονται και ανταποκρίνονται στη μουσική από μικρή ηλικία, οπότε το τραγούδι είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για το παιδί σας να αναπτύξει και να εξασκήσει προγλωσσικές δεξιότητες, όπως η μίμηση ενεργειών και λέξεων, η οπτική επαφή, το φωνητικό παιχνίδι, η προσοχή, η ακρόαση και η κατανόηση του λόγου(στίχων).

Τραγουδήστε αργά, ώστε το παιδί σας να μάθει τις ενέργειες, τις λέξεις και το ρυθμό με τη δική του ταχύτητα και να μπορεί να συμμετέχει εύκολα. Αυτό δίνει επίσης στο παιδί σας χρόνο να προβλέψει ποια λέξη ή ενέργεια θα ακολουθήσει.

Αφήστε το παιδί σας να συμπληρώσει τις λέξεις που λείπουν!

Καθώς το παιδί σας εξοικειώνεται με τα παιδικά τραγούδια και τους παιδικούς στίχους, κάντε παύσεις και περιμένετε να συμπληρώσει το κενό με μια χειρονομία, έναν θόρυβο ή τη λέξη. Ανταποκριθείτε αμέσως στην προσπάθεια του παιδιού σας να συμπληρώσει το κενό και παρατηρήστε προσεκτικά, καθώς μπορεί να είναι τόσο διακριτικό όσο ένα χαμόγελο ή ένα βλέμμα προσδοκίας για να συνεχίσετε.

Η αναμονή δίνει στο παιδί σας την ευκαιρία να αλληλεπιδράσει και να επικοινωνήσει μαζί σας, αναπτύσσοντας βασικές πρώιμες κοινωνικές δεξιότητες, όπως να παίρνει τη σειρά του και να διατηρεί την βλεμματική επαφή.

Διασκεδάστε, κάντε “λάθη” στους στίχους και περιμένετε την αντίδραση του παιδιού σας, γελάστε μαζί του. Τα παιδιά συχνά απολαμβάνουν αυτό το παιχνίδι και θέλουν το “λάθος” να επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά. Η επανάληψη είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εξασκηθεί το παιδί σας σε νέες δεξιότητες και να επικοινωνήσει.

Μουσική με τα παιδιά: Θόρυβος ή μάθηση;

Η κίνηση με μουσική, το παίξιμο οργάνων (αυτά μπορεί να είναι και αυτοσχέδια) και η χρήση σκηνικών ή μαριονετών δίνει επίσης στα παιδιά όλων των ηλικιών την ευκαιρία να βελτιώσουν τις αδρές και λεπτές κινητικές τους δεξιότητες, καθώς και να ζωντανέψουν αντικείμενα, ιστορίες και φαντασία.

Ακόμη και όταν είναι πολύ μικρά, τα παιδιά έχουν μεγάλη αίσθηση του ρυθμού! Οι μουσικές δραστηριότητες είναι κάτι πολύ περισσότερο από απλό θόρυβο. Το κούνημα κουδουνιών, το χτύπημα των καπακιών των τηγανιών με ξύλινα κουτάλια και το χτύπημα στα τραπέζια είναι ο τρόπος του παιδιού σας να εκφράσει τις ιδέες και τα συναισθήματά του, να εξερευνήσει τη δημιουργικότητά του και να αναπτύξει τις δεξιότητες ακουστικής επεξεργασίας και ακρόασης.

Ο συνδυασμός μουσικής και κίνησης ενεργοποιεί τις περισσότερες από τις αισθήσεις μας και οδηγεί σε μια πιο θετική και επιτυχημένη μαθησιακή εμπειρία. Η προσθήκη της μουσικής και της κίνησης σε καθημερινές εργασίες, όπως η ώρα του μπάνιου ή η ώρα του παραμυθιού, μπορεί να οδηγήσει σε πολλές ευκαιρίες μάθησης και αλληλεπίδρασης, καθώς και σε αυξημένη κατανόηση της κάθε ρουτίνας.

Δοκιμάστε να τραγουδήσετε τις ενέργειες της καθημερινής ρουτίνας, όπως “έτσι βουρτσίζουμε τα δόντια μας/πλένουμε το πρόσωπό μας/πλένουμε τα χέρια μας/φορούμε τις κάλτσες” με τη μελωδία ενός αγαπημένου τραγουδιού του παιδιού σας.

 

Το υπέροχο πράγμα της μουσικής είναι …

Είναι μια πολύπλευρη πολυαισθητηριακή εμπειρία, καθώς τα παιδιά μπορούν να αγγίξουν, να ακούσουν, να δουν, να κινηθούν και να συμμετάσχουν για να ενισχύσουν τις γλωσσικές, μουσικές και σωματικές ικανότητες. Ας μην ξεχνάμε και τον αντίκτυπο στη χαρά, καθώς ο εγκέφαλος απελευθερώνει ντοπαμίνη (αυτή την ορμόνη της ευτυχίας) κατά τη διάρκεια κάθε μουσικής εμπειρίας.

Τι περιμένετε λοιπόν;! Πιάστε τα κουτάλια και τα καπάκια των τηγανιών σας, χορέψτε, τραγουδήστε, χαρείτε και ας κάνουμε μαζί θόρυβο για να βοηθήσουμε όλα τα παιδιά να επικοινωνήσουν και να μάθουν.

Με συστηματικά παιχνίδια λόγου από πολύ νωρίς, οι γονείς ακολουθώντας τα tips και τις στρατηγικές που σας προτείνουμε, μπορείτε να μειώσετε σημαντικά την πιθανότητα για λογοθεραπεία ή τη διάρκειά της, όταν υπάρχουν δυσκολίες στο λόγο ή την άρθρωση του παιδιού σας. 

Η πρώιμη παρέμβαση αποτελεί το φάρο και την πυξίδα  μαζί για τα θέματα της καθυστέρησης του Λόγου και της Ομιλίας ενός παιδιού!!! 

Κάθε επιτυχία με χαρά!!

Εκδήλωση Ενδιαφέροντος

Newsletter

Θα θέλατε να εμπλουτίζετε τις γνώσεις σας με τις πιο πρόσφατες στρατηγικές επιτυχίας για ό,τι αφορά την Ανάπτυξη του Λόγου και της Ομιλίας του παιδιού σας;

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!