Χαίρετε, χαίρετε!
Με τα παιδιά μας συζητούμε, δεν τα βομβαρδίζουμε απλώς με λέξεις!
Τα τρία πρώτα χρόνια της ζωής τους τα παιδιά από οικογένειες με υψηλό εισόδημα ακούν 30 εκατομμύρια περισσότερες λέξεις ( χάσμα των 30-εκατομμυρίων λέξεων, B. Hart, T.R.Risley, 1995).
Οι ερευνητές όμως των γνωστικών επιστημών του Πανεπιστημίου ΜΙΤ έχουν πρόσφατα ( 2018 ) βρει ότι η συζήτηση ανάμεσα σ’ ένα παιδί και το γονιό του φαίνεται να είναι αυτό που αλλάζει τον εγκέφαλο του παιδιού. Στην πραγματικότητα, είναι αυτό το ” πάρε-δώσε” μεταξύ τους πιο σημαντικό για την ανάπτυξη του Λόγου απ’ ό,τι το χάσμα των λέξεων!!!!!!! Ευτυχώς, ευτυχώς!!!!….
Ο αριθμός των εναλλαγών ανάμεσα στο γονιό και το παιδί κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας ευθύνεται κατά το μεγαλύτερο μέρος για τις διαφορές στη φυσιολογία του εγκεφάλου που παρατηρήθηκε στα παιδιά κατά την εξέταση της λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας (fΜRI) στην οποία υποβλήθηκαν παιδιά 4-6 χρόνων από ποικίλο κοινωνικό-οικονομικό περιβάλλον.
” To πρωτότυπο σ’ αυτήν την έρευνα είναι ότι για πρώτη φορά τεκμηριώνεται το γεγονός πως η συζήτηση στο σπίτι με την οικογένεια συνδέεται με την ανάπτυξη του εγκεφάλου στα παιδιά. Είναι σχεδόν μαγικό το πως η συζήτηση με τους γονείς φαίνεται να επηρεάζει την βιολογική ανάπτυξη του εγκεφάλου ” λέει ο John Gabrieli καθηγητής εγκεφάλου και γνωστικών επιστημών και μέλος του McGovern Institute for Brain Research του Πανεπιστημίου MIT.
Οι ερευνητές ελπίζουν πως τα ευρήματα της έρευνας θα ενθαρρύνουν τους γονείς να εμπλέκονται σε περισσότερες συζητήσεις ακόμη και με τα παιδιά κάτω των 4 ετών.
” Μπορεί να μιλάς στο παιδί σου μέχρι να σου κοπεί η φωνή, αλλά εάν δεν εμπλακείς με το παιδί και δε γίνετε οι δυο σας ένα ντουέτο επικοινωνίας σχετικά με ό,τι ενδιαφέρει το παιδί, δεν θα καταφέρετε να δώσετε στο παιδί σας τις ικανότητες επεξεργασίας του λόγου που τόσο πολύ χρειάζεται. Το παιδί πρέπει να συμμετέχει και όχι απλώς να ακούει” λέει η Roberta Golinkoff καθηγήτρια Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο του Delaware.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι διαδραστικές συζητήσεις δίνουν την ευκαιρία στα παιδιά να εξασκήσουν τις επικοινωνιακές τους ικανότητες όπως την ικανότητα να κατανοούν αυτό που λέει το άλλο πρόσωπο και να απαντούν με τον κατάλληλο τρόπο.
Προσωπικά, έχω ενθουσιαστεί με τα ευρήματα της έρευνας γιατί προσφέρει μία συγκεκριμένη πρόταση η οποία μπορεί να εφαρμοστεί με ευκολία από όλους τους γονείς ανεξάρτητα από το κοινωνικο-οικονομικό τους επίπεδο.
Καθημερινά βρείτε αυτό που θα σας υπενθυμίζει πώς να εμπλακείτε σε “ φωτεινή “ κουβεντούλα με το παιδί σας που συνήθως πάντα κάτι το ενδιαφέρει.
Να θυμόμαστε ότι η κουβέντα αυτή τροφοδοτεί την κινητήρια δύναμη της μάθησης, την περιέργεια, στο παιδί και μακάρι και στο γονιό, και είθε να τη διατηρεί άσβεστη και δυνατή…..