Χαίρετε, χαίρετε μανούλες πολύτιμες στον κόσμο!!!
Καθώς περνούν τα χρόνια, έχοντας την ευλογία να κάνω αυτή τη δουλειά, όλο και περισσότερο εκτιμώ το πόσο δύσκολο, πολλές φορές, είναι για τις μητέρες να στέκονται στο ύψος των περιστάσεων και να προσφέρουν μέρα με τη μέρα, βδομάδα με τη βδομάδα ό,τι καλύτερο μπορούν στο παιδί τους που παρουσιάζει καθυστέρηση στην εμφάνιση του Λόγου ανεξαρτήτως αιτιολογίας. Απαιτείται σθένος και αφοσίωση από πολύ νωρίς!!!
Τη Μέρα της γιορτής της μητέρας, και όχι μόνο, χειροκροτούμε και αγκαλιάζουμε όλες τις μητέρες των πολύ μικρών μας παιδιών, που αντιμετωπίζουν αναπτυξιακές προκλήσεις/δοκιμασίες.
Επίσης μπορώ να πω ότι έχω φτάσει σ΄ ένα σημείο, προσωπικά κι επαγγελματικά, ώστε κοιτάζοντας πίσω ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές, που μου έχουν τύχει με οικογένειες, να τις αντιμετωπίζω ως μία ακόμη ευκαιρία για να εξελίσσομαι διαρκώς στον τρόπο που μπορώ να βοηθήσω ένα παιδί που με χρειάζεται.
Συνήθως, χωρίς να θέλω να αδικήσω τους εκλεκτούς μας μπαμπάδες, οι μητέρες πρώτες αναφέρουν στην/ον παιδίατρο κάθε τους ανησυχία σχετικά με την ανάπτυξη του λόγου του παιδιού τους, κι πρώτες αυτές αποφασίζουν να πάνε σε Λογοπαθολόγο για μία πρώτη αξιολόγηση. Γι’ αυτό και μόνο αξίζουν τον τεράστιο σεβασμό μας!!
Ως λογοπαθολόγος, που ασχολούμαι ιδιαιτέρως με τον παιδιατρικό πληθυσμό, διαπιστώνω ότι μετά από την/ον παιδίατρο είμαι εκείνη που πρέπει να βοηθήσει τη μητέρα να αισθανθεί ότι κάποιο πρόσωπο την υποστηρίζει, την ενισχύει στην αρχή μιας πιθανόν μακράς διαδρομής με προκλήσεις.
Πρακτικά πώς μπορώ να βοηθήσω αυτή τη μητέρα;
- Απαντάω στις ερωτήσεις της με ειλικρίνεια: Με ευαισθησία και ενσυναίσθηση, και όχι με τρόπο που “παραλύει” τη μαμά, δίνουμε την ειλικρινή μας γνώμη σχετικά με την κατάσταση του παιδιού, χωρίς να ξεχνάμε ότι μιλάμε για ό,τι πιο πολύτιμο έχει αυτή η μητέρα. Το να είμαστε ειλικρινείς σημαίνει ότι μπορούμε να μοιραστούμε και κάποια υπέροχα νέα:
Η πρώιμη παρέμβαση δίνει τις καλύτερες πιθανότητες στο παιδί σας να πετύχει το υψηλότερο δυναμικό του, γιατί…η πρώιμη παρέμβαση ΔΟΥΛΕΥΕΙ!!!
Η νευροπλαστικότητα αποτελεί μία υπέροχη άποψη. Εφαρμόζοντας τις κατάλληλες στρατηγικές με τα πολύ μικρά παιδιά, μπορούμε στην κυριολεξία να αλλάξουμε τον εγκέφαλό τους. Αλλάζουμε την πορεία του μέλλοντος των παιδιών για ολόκληρη τη ζωή τους. Πόσο σπουδαίο είναι αυτό!!!
Δηλαδή, αυτό σημαίνει ότι όλα τα παιδιά που βλέπουμε στη λογοθεραπεία θα λειτουργήσουν τελικά μέσα στα φυσιολογικά για την ηλικία τους όρια; Σίγουρα όχι, αλλά μπορούμε να πούμε στους γονείς με μεγάλη αυτοπεποίθηση και σιγουριά ότι η πρώιμη παρέμβαση προσφέρει μία σπουδαία βελτίωση στο παιδί σε αντίθεση με την απουσία θεραπευτικής παρέμβασης.
- Ακούω προσεκτικά τις απαντήσεις της μητέρας: Ως θεραπευτές κάνουμε τις σωστές ερωτήσεις, αλλά μπορεί να χάσουμε πολύ-πολύ σημαντική πληροφορία, επειδή δεν ακούμε πραγματικά με προσοχή την απάντηση του γονιού.
Οι απαντήσεις μιας μαμάς σε κάνουν να διαπιστώσεις ότι δεν καταλαβαίνει τη φύση της δυσκολίας του παιδιού της. Δε χάνουμε την ευκαιρία να εξηγήσουμε και να εκπαιδεύσουμε τη μητέρα, και τον πατέρα, φυσικά.
Αυτός ήταν και ο κυρίαρχος λόγος που ξεκίνησα στην Ελλάδα τα σεμινάρια για γονείς : “Μίλα μου για να μιλήσω”. Χρειάζεται να μοιραστούμε με τους γονείς και να τους διδάξουμε αυτά που έχουμε μάθει καλά μέσα από την κλινική μας εμπειρία και από τη μελέτη των επιστημονικών ευρημάτων στον τομέα της Λογοθεραπείας.
Η μητέρα κατέχει το ρόλο κλειδί στην ανάπτυξη του λόγου του παιδιού της και χρειάζεται να είναι καλά εκπαιδευμένη, όπως άλλωστε και οι δύο γονείς, ώστε να αισθάνεται αυτοπεποίθηση στο σημαντικό της ρόλο όταν το παιδί της αντιμετωπίζει αναπτυξιακές δυσκολίες.
Η μητέρα χρειάζεται να γνωρίζει το αν και πώς η θεραπευτική προσέγγιση που ακολουθούμε θα βοηθήσει το παιδί της. Της εξηγούμε τι είναι αυτό που εμφανίζει το παιδί της και πώς αυτό απέχει από αυτό που ελπίζουμε να δούμε.
Μετά από κάθε θεραπευτική συνεδρία συζητούμε μαζί της το θεραπευτικό πλάνο και τις στρατηγικές που ακολουθούμε, ώστε ν’ αρχίσει κι αυτή να βλέπει αυτό που κι εμείς βλέπουμε και να γνωρίζει αυτό που θέλουμε να πετύχουμε κατά τη διάρκεια της θεραπευτικής συνεδρίας για να το εφαρμόζει και στο σπίτι με το παιδί.
- Για κάποιες μαμάδες ” το λιγότερο είναι περισσότερο “: Κάποιες μαμάδες μπορούν να αφομοιώσουν μόνο μία ιδέα τη φορά. Είναι προτιμότερο μία μητέρα να συγκεντρώνεται σε λίγους, απλούς στόχους που μπορεί να κάνει με το παιδί της, παρά σ’ έναν κατάλογο με στόχους που πρέπει να πετύχει, που όμως ποτέ δε θα ολοκληρώσει.
- Μην λες απλώς σε μία μαμά πώς να βοηθήσει το παιδί της. Δείξ’ το της! Η μαμά δεν ξέρει να κάνει λογοθεραπεία με το παιδί της! Η μαμά χρειάζεται να της διδάξουμε πώς να δουλεύει με το παιδί της ( ακριβώς αυτό που γίνεται στα σεμινάρια: ” Μίλα μου για να μιλήσω “). Οι γονείς χρειάζεται να μας δουν να κάνουμε εμείς πρώτα αυτό που τους προτείνουμε να συνεχίσουν οι ίδιοι και στο σπίτι. Εάν διαπιστώσουμε ότι κάποια πράγματα πρέπει να βελτιωθούν, τότε δίνουμε στη μητέρα την πληροφορία και τη βοήθεια που χρειάζεται για να πετύχει την αλλαγή που χρειάζεται.
” Οι άνθρωποι θα ξεχάσουν ό,τι είπατε, οι άνθρωποι θα ξεχάσουν αυτά που κάνατε, αλλά οι άνθρωποι δε θα ξεχάσουν ποτέ πώς τους κάνατε να αισθανθούν “. Maya Angelou
Κάνοντας μία μητέρα να αισθανθεί ότι εισακούγεται, ότι ο ρόλος της είναι πολύτιμος και θα έχει πάντα τη στήριξή μας είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε για το κάθε παιδί που παρακολουθούμε θεραπευτικά για μία ελάχιστη μέχρι πολύ μεγαλύτερη δυσκολία με το Λόγο ή την Ομιλία.
Σε όλες τις μητέρες των ‘παιδιών μου” και όλων των παιδιών του κόσμου
εύχομαι ολόψυχα μία
χαρούμενη φωτεινή χρωματιστή
Γιορτή της μητέρας!!!!!!!!!!
ΤΟ ΑΞΙΖΕΤΕ ΟΛΕΣ ΣΑΣ!!!!!