Αρχίστε τη φροντίδα της φωνής από ΝΩΡΙΣ, από την παιδική ηλικία!!!

Χαίρετε, χαίρετε,
Καθώς το καλοκαιράκι μπήκε πια για τα καλά, άρχισαν και όλες οι παιδικές δραστηριότητες σε χώρους ανοιχτούς με την άνεση του ζεστού καιρού και του καταγάλανου ουρανού. Όταν πριν μερικά χρόνια είχα γράψει  κάποια tips για τη φροντίδα της φωνής των παιδιών στο άρθρο ” Η υγιεινή της φωνής” το ενδιαφέρον σας ήταν εκπληκτικό αλλά το ίδιο και οι ερωτήσεις σχετικά με την προφύλαξη της φωνής των παιδιών.
Τώρα, στην αρχή του καλοκαιριού, όταν τυχαίνει και περνάω κοντά από παιδικές χαρές, που τώρα γεμίζουν όσο ποτέ, ή από ανοιχτά γήπεδα μπάσκετ ακούω χαρούμενες, εκρηκτικές ή θυμωμένες φωνές, όλες πολύ δυνατές και γεμάτες ένταση. Και αναρωτιέμαι πόσες από αυτές τις φωνούλες το βράδυ θα είναι βραχνές ή δε θα βγαίνουν και καθόλου.
Περίπου το 4-6% των παιδιών παρουσιάζουν κάποια διαταραχή της φωνής με τα φωνητικά κομβία να είναι η συνηθέστερη απ’ όλες.
Χτίζοντας υγιείς συνήθειες από ΝΩΡΙΣ, μπορούμε να βοηθήσουμε να διατηρηθεί η φωνή του παιδιού υγιής.
Τα φωνητικά κομβία είναι μικροί σχηματισμοί που αναπτύσσονται πάνω στις φωνητικές χορδές σαν αποτέλεσμα της κακής ή υπερβολικής χρήσης της φωνής όπως είναι οι δυνατές φωνές, οι τσιρίδες , η αφυδάτωση ή ο συχνός βήχας.
Ένα μεμονωμένο περιστατικό κακής χρήσης της φωνής θα μπορούσε απλά να προκαλέσει ένα μαλακό πρήξιμο σ’ ένα σημείο στις φωνητικές χορδές με παροδικές επιπτώσεις στην ποιότητα της φωνής. Για παράδειγμα, θα μπορούσε το παιδί να έχει βραχνή φωνή μετά από ένα ποδοσφαιρικό αγώνα ή προπόνηση  με τις πολλές τσιρίδες που τα συνοδεύουν.
Ωστόσο, υπερβολικά και επαναλαμβανόμενα περιστατικά κακής χρήσης της φωνής μπορεί τελικά να κάνουν το σχεδόν αθώο πρήξιμο να γίνει ένας σχηματισμός σαν κάλος που ονομάζεται φωνητικό κομβίο.
Υπάρχουν αρκετές ενδείξεις που υποδηλώνουν ότι το παιδί μπορεί να έχει αναπτύξει φωνητικά κομβία. Τα φωνητικά κομβία επηρεάζουν τον ήχο της φωνής του παιδιού σας. Όταν τα συμπτώματα επιμένουν απαραίτητη είναι η αξιολόγηση της κατάστασης από τον ΩΡΛ γιατρό σας.
Οι ενδείξεις μπορεί να περιλαμβάνουν:
  • Η φωνή μπορεί να ακούγεται βραχνή και τραχιά
  • Το παιδί μπορεί σποραδικά να χάνει τη φωνή του για λίγο ή να δυσκολεύεται να παρατείνει μία νότα
  • Το παιδί μπορεί να έχει ξαφνικές εναλλαγές στη συχνότητα της φωνής όταν μιλάει ή τραγουδάει
  • Η φωνή μπορεί να ακούγεται κοπιώδης και καταπονημένη
  • Το παιδί μπορεί να χρησιμοποιεί υπερβολικά δυνατή φωνή
  • Οι μύες του λαιμού και των ώμων μπορεί να είναι σε σπασμό κατά την ομιλία
  • Το παιδί μπορεί να παραπονιέται για πόνο στον αυχένα ή το λαιμό
Συμπεριφορές που είναι επιβλαβείς στη φωνή είναι:
  • Συναισθηματικές εκρήξεις όπως δυνατά γέλια, τσιρίδες ή κλάματα
  • Αφυδάτωση ή γενικώς περιορισμένη πρόσληψη υγρών
  • Έντονος βήχας, δυνατό, έντονο φτέρνισμα ή συχνό καθάρισμα του λάρυγγα
  • Δυνατές εκρήξεις της φωνής ή παράξενοι ήχοι που παράγονται όταν τα παιδιά κάνουν φωνητικά εφφέ ( π.χ. εκρήξεις, ήχοι ζώων, παιδικών ηρώων κ.ά.)
  • Ανεπαρκές αναπνευστικό πρότυπο με αποτέλεσμα να περιορίζεται ο κύκλος εισπνοής – εκπνοής
5 Tips παρότρυνσης για “υγιή” χρήση της φωνής:
  1. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να διατηρείται ενυδατωμένο και να πίνει πολύ νερό.Να αποφεύγει κατά το δυνατόν αναψυκτικά που περιέχουν καφεΐνη
  2. Μιλήστε στο παιδί σας για τη κατάλληλη ένταση της φωνής όταν μιλάει. Συζητήστε περιπτώσεις που μπορεί να χρησιμοποιεί δυνατή φωνή και άλλες που η ήρεμη φωνή είναι πιο κατάλληλη.
  3. Ενθαρρύνετε τα παιδιά να βρουν αποτελεσματικούς, δημιουργικούς τρόπους να εκφράζουν τα συναισθήματά τους. Για παράδειγμα, το παιδί μπορεί να χτυπάει παλαμάκια ρυθμικά αντί να τσιρίζει σ’ έναν αγώνα. Ή το παιδί μπορεί να εκφράσει λεκτικά τα συναισθήματά του αντί να φωνάζει ή να τσιρίζει.
  4. Καθιερώστε καθημερινά “χρόνο σιωπής” για το παιδί σας για να ξεκουράζει τη φωνή του, ειδικά αν συμμετέχει σε σπορ, σχολικούς ρητορικούς αγώνες, χορωδίες κ.ά.
  5. Υπενθυμίζετε την αποφυγή υπερβολικής χρήσης ψιθύρων, έντονου βήχα και συχνού καθαρισμού του λαιμού. Μερικές φορές το καθάρισμα του λαιμού γίνεται συνήθεια και μπορεί να οφείλεται στην αίσθηση ότι ο λαιμός είναι ξηρός και κολλάει. Σ’ αυτή την περίπτωση προτείνετε στο παιδί να πίνει συχνά γουλιές νερό. Το ψιθύρισμα μπορεί να κουράσει και να προκαλέσει ξηρασία στις φωνητικές χορδές, οπότε το καλύτερο είναι να περιοριστεί.

Η φωνή, το πολύτιμο καθημερινό εργαλείο μας, αξίζει την αντίστοιχη φροντίδα μας ΠΑΝΤΟΤΕΙΝΑ!!!!

Εκδήλωση Ενδιαφέροντος

Newsletter

Θα θέλατε να εμπλουτίζετε τις γνώσεις σας με τις πιο πρόσφατες στρατηγικές επιτυχίας για ό,τι αφορά την Ανάπτυξη του Λόγου και της Ομιλίας του παιδιού σας;

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!