Τέσσερα tips για να βοηθήσετε το παιδάκι σας late talker να μιλήσει πιο καθαρά!!!!

Χαίρετε,χαίρετε!

Αν έχετε αναρωτηθεί πώς θα μπορούσατε να βοηθήσετε την καθαρότητα της ομιλίας του δίχρονου ή ακόμη και τρίχρονου παιδιού σας που τώρα αρχίζει να χρησιμοποιεί τις πρώτες του λεξούλες που δε γίνονται πάντοτε κατανοητές, τότε η σημερινή ανάρτηση είναι για σας!!

Όταν οι late talkers αρχίζουν να μιλούν, πολύ συχνά εμφανίζονται στην Ομιλία τους λάθη «άρθρωσης». Παραλείπουν ή αντικαθιστούν ήχους, μπορεί να παραλείπουν την αρχική συλλαβή της λέξης κ.ά.  Αυτές οι αντικαταστάσεις ή/και παραλείψεις καθιστούν δύσκολη την κατανόηση της ομιλίας του παιδιού. Μερικές φορές μπορεί να είναι τόσο «εκτός» που δεν έχετε ιδέα τι προσπαθεί να πει το παιδάκι σας!

Οι έρευνες λένε πως πολλά νήπια τυπικής ανάπτυξης είναι επίσης δύσκολο να κατανοηθούν. Αυτό είναι μέρος της ωρίμανσης… τα νήπια γίνονται ευκολότερα κατανοητά καθώς μεγαλώνουν και αναπτύσσονται. Στην ηλικία των 3 χρόνων, οι γονείς και άλλοι οικείοι ενήλικες θα πρέπει να καταλαβαίνουν τα περισσότερα – 75 έως 90% – από αυτά που λέει το παιδί.

Τα παιδάκια μας με γλωσσική καθυστέρηση συχνά κάνουν λάθη στην ομιλία τους που απαιτούν παρέμβαση. Δε συμβαίνει πάντα να βελτιωθούν καθώς μεγαλώνουν και “ωριμάζουν”. Παρατηρούμε αν υπάρχει βελτίωση, πώς ακούγεται το παιδάκι φέτος σε σχέση με πέρυσι;

Το να περιμένει κανείς δεν είναι πάντα η πιο σοφή επιλογή, ειδικά όταν δεν παρατηρείτε σημαντικές αλλαγές βελτίωσης στην ομιλία του παιδιού σας.

Όπως αναφέρω συχνά, το 90% της ανάπτυξης του παιδικού εγκεφάλου συμβαίνει μέχρι την ηλικία των 3 χρόνων και φυσικά δε θέλουμε να χάσουμε την πολύτιμη αυτή άνθιση του παιδικού εγκεφάλου. 

Η αλήθεια είναι ότι τα περισσότερα νήπια με γλωσσική καθυστέρηση δεν είναι αναπτυξιακά έτοιμα να δουλευτούν πάνω στην άρθρωση, γιατί ακόμα μαθαίνουν να μιλούν!

Πώς θα μπορούσατε να βοηθήσετε να “καθαρίσει” η ομιλία του παιδιού μας?

 4 σημαντικά tips

  • Χρήση του σωστού αριθμού των συλλαβών της κάθε λέξης

Οι συλλαβές υπολογίζονται μετρώντας τον αριθμό των φωνηέντων σε μια λέξη. Λέξεις όπως «μπάλα» και «γάτα» έχουν δύο συλλαβές. Λέξεις όπως «πατίνι» έχουν 3 συλλαβές.

Τα νήπια παράγουν δισύλλαβες λέξεις πολύ νωρίς και λένε συστηματικά δισύλλαβες λέξεις από τους 18 μήνες.

 

  • Αρχικά σύμφωνα

Οι toddlers πρέπει να παράγουν λέξεις που αρχίζουν από ένα τουλάχιστον σύμφωνο. Παραδείγματα αρχικών συμφώνων περιλαμβάνουν το «μ» όπως στο μαμά, μόνη, το «τ» όπως στο τι;

Οι toddlers με τυπικά αναπτυσσόμενες δεξιότητες ομιλίας παράγουν 3 έως 6 διαφορετικούς ήχους συμφώνων στην ηλικία των 18 μηνών και 6 έως 8 διαφορετικούς ήχους συμφώνων στην ηλικία των  24 μηνών. Οι πρώτοι εμφανιζόμενοι ήχοι είναι οι: π, μπ ,μ, τ, ν, ντ, κ, και γκ.

Η καθαρότητα της άρθρωσης βελτιώνεται σημαντικά όταν το παιδί χρησιμοποιεί με ακρίβεια το αρχικό σύμφωνο των λέξεων.

 

  • Φωνήεντα

Τα πρώτα φωνήεντα που λέει το παιδί είναι τα: α, ε ,ι ου. Τα φωνήεντα είναι το πιο σημαντικό συστατικό για την καθαρότητα της ομιλίας, επειδή τα φωνήεντα δημιουργούν συλλαβές και μεταφέρουν την προσωδία μιας λέξης. Τα παιδιά με τυπικά αναπτυσσόμενες δεξιότητες ομιλίας χρησιμοποιούν τους περισσότερους ήχους των φωνηέντων σωστά από την ηλικία των 2 ετών.

Οι γονείς μπορείτε να παρατείνετε τα φωνήεντα των λέξεων όπως: μπαααααλόοονι για να δώσετε στο παιδί περισσότερο χρόνο να ακούσει τη λέξη αλλά κι επειδή δημιουργείται και ρυθμός που αρέσει στα μικρά μας παιδάκια.

 

  • Ποικιλία σχημάτων συλλαβών

Τα νήπια θα πρέπει να χρησιμοποιούν 4 έως 5 διαφορετικά σχήματα συλλαβών με ποικίλες δομές συμφώνου-φωνήεντος

Τα πρώτα σχήματα συλλαβών που χρησιμοποιούν τα νήπια είναι τα: φωνήεν όπως α, σύμφωνο-φωνήεν όπως: πα, σύμφωνο-φωνήεν-σύμφωνο-φωνήεν όπως πίτα, φωνήεν-σύμφωνο όπως οπ και σύμφωνο-φωνήεν-σύμφωνο όπως: παπ-παπ. Τα τυπικά αναπτυσσόμενα νήπια χρησιμοποιούν 4 έως 5 διαφορετικές δομές συλλαβών.

Με συστηματικά παιχνίδια λόγου από πολύ νωρίς, οι γονείς ακολουθώντας τα tips και τις στρατηγικές που σας προτείνουμε, μπορείτε να βοηθήσετε σημαντικά την ανάπτυξη του Λόγου του παιδιού σας!!!

Η πρώιμη παρέμβαση αποτελεί το φάρο και την πυξίδα  μαζί για τα θέματα της καθυστέρησης του Λόγου και της Ομιλίας ενός παιδιού!!! 

Κάθε επιτυχία με χαρά!!

 

Εκδήλωση Ενδιαφέροντος

Newsletter

Θα θέλατε να εμπλουτίζετε τις γνώσεις σας με τις πιο πρόσφατες στρατηγικές επιτυχίας για ό,τι αφορά την Ανάπτυξη του Λόγου και της Ομιλίας του παιδιού σας;

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!