Αναπτυξιακή Διαταραχή του Λόγου
Η Αναπτυξιακή Διαταραχή του Λόγου (ΑΔΛ) είναι η δυσκολία κατανόησης ή/και χρήσης του λόγου. Τα παιδιά με ΑΔΛ καθυστερούν να μιλήσουν και όταν μιλήσουν εμφανίζουν δυσκολίες στη χρήση του λόγου. Συχνά δυσκολεύονται να καταλάβουν το λόγο που απευθύνεται σε αυτά.
-
Τα παιδιά με ΑΔΛ αργούν αρκετά, σε σχέση με τα παιδιά της ηλικίας τους, να αναπτύξουν εκφραστικό λεξιλόγιο, σωστή χρήση της γραμματικής και της σύνταξης, παρά το γεγονός ότι έχουν φυσιολογική νοημοσύνη και επαρκείς ευκαιρίες έκθεσης στο λόγο.
-
Η ΑΔΛ είναι 5 φορές πιο συχνή από την εμφάνιση του αυτισμού και είναι κατάσταση εφ’ όρου ζωής, που επηρεάζει την κοινωνική ζωή και τις ακαδημαϊκές λειτουργίες.
-
Η ΑΔΛ ποικίλει από παιδί σε παιδί και από ηλικία σε ηλικία. Ένα παιδί με ΑΔΛ μπορεί να χρειάζεται βοήθεια για να μάθει καινούριες λέξεις, ενώ ένα άλλο παιδί μπορεί να χρειάζεται βοήθεια για να ακολουθήσει οδηγίες.
-
Για ένα παιδί με ΑΔΛ, που πηγαίνει στο δημοτικό, μπορεί να απαιτείται υποστήριξη στην οργάνωση του γραπτού του λόγου, στην ανάπτυξη γενικότερα των ικανοτήτων γραφής και ιδιαιτέρως στην κατανόηση κειμένου.
Ποιες είναι οι πιο πιθανές αιτίες της Αναπτυξιακής Διαταραχής του Λόγου;*
* (ASHA) Αμερικάνικος Οργανισμός Ομιλίας και Ακοής
Θυμόμαστε ότι:
-
Η διάγνωση αποτελεί τη γέφυρα ανάμεσα στη δυσκολία και τη μείωση ή λύση της.
-
Ο Λογοπαθολόγος κάνει λεπτομερή αξιολόγηση των ικανοτήτων του παιδιού και προσδιορίζει τις συγκεκριμένες ανάγκες του.
-
Απαραίτητη είναι η πρώιμη παρέμβαση, ώστε να αξιοποιηθεί η άνθιση του παιδικού εγκεφάλου στις ηλικίες από 0-3 χρόνων.
-
Μερικές φορές μπορεί να κριθεί απαραίτητο να ελεγχθεί η αντιληπτική ικανότητα του παιδιού, η ακοή του ή η πιθανότητα το παιδί να βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού.
- Βοηθώντας τους γονείς βοηθάμε τα παιδιά να επικοινωνούν λεκτικά