Βοηθήστε την ανάπτυξη του Λόγου του παιδιού σας βοηθώντας τις δεξιότητές του στο παιχνίδι!!

Χαίρετε, χαίρετε!!

Ως γονείς, σίγουρα κάποια στιγμή θα έχετε αναρωτηθεί γιατί το δίχρονο ή τρίχρονο παιδάκι σας δεν συγκεντρώνεται να παίξει με ένα παιχνίδι και τρέχει από το ένα παιχνίδι στο άλλο…

Όλη η σοβαρή μάθηση του παιδιού, όπως και η εκμάθηση του λόγου, γίνεται μέσα από το παιχνίδι!!

Η άμεση διδασκαλία των δεξιοτήτων του παιχνιδιού και όχι απλώς η έκθεση σε νέα παιχνίδια, είναι απολύτως απαραίτητη για τα παιδάκια που δεν παίζουν για 5-8 λεπτά με ένα παιχνίδι, όπως και για πολλά νήπια με γλωσσική καθυστέρηση και σίγουρα για τα νήπια που βρίσκονται στο φάσμα.

Η άμεση διδασκαλία περιλαμβάνει συνήθως τέσσερα βήματα:

Εξηγούμε, δείχνουμε, βοηθάμε, επαναλαμβάνουμε!!!!

Το πρώτο βήμα της διδασκαλίας των δεξιοτήτων στο παιχνίδι είναι να πούμε, να εξηγήσουμε  στο παιδί μας πώς παίζεται ένα συγκεκριμένο, καινούριο παιχνίδι. Το πρόβλημα είναι ότι πολλές φορές οι γονείς αφού εξηγήσουν στο παιδί πώς παίζεται το παιχνίδι το αφήνουν να συνεχίσει μόνο του…

Ειδικά τα μικρά παιδάκια που δύσκολα συγκεντρώνονται, έστω για 5-8 λεπτά σ’ ένα παιχνίδι, ή τα παιδάκια που βρίσκονται στο φάσμα κι έχουν δυνατές οπτικές δεξιότητες και αδύναμες ακουστικές δεξιότητες, πρέπει να τα μάθουμε να παίζουν βήμα -βήμα.

Το δεύτερο βήμα είναι να δείξουμε, να κάνουμε την επίδειξη τι πρέπει να κάνει το παιδί με το παιχνίδι, γεγονός που σημαίνει ότι θα παίζετε κι εσείς μαζί του! Πιστεύω ότι οι γονείς πρέπει να περνούν πολύ χρόνο πρόσωπο με πρόσωπο, κάτω στο πάτωμα ή σ’ ένα τραπέζι ,ή στο κρεβάτι με ένα νήπιο που δεν ξέρει πώς να παίζει με τα παιχνίδια του. Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να το κάνουμε αυτό. Δεν πρόκειται να συμβεί μέχρι να το κάνουμε εμείς!!

Το τρίτο βήμα είναι να βοηθήσουμε το παιδί να παίξει. Αυτό σημαίνει ότι το βοηθάμε  να μάθει την αλληλουχία των κινητικών κινήσεων που απαιτούνται για ένα πετυχημένο παίξιμο με τα παιχνίδια του. Μερικές φορές το παιδάκι αντιδρά στη βοήθεια να του κρατάμε το χεράκι, αλλά θα πρέπει να προσπαθήσουμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να παρέχουμε αυτή τη βοήθεια ούτως ή άλλως!

Ως γονείς, παρέχουμε σωματική βοήθεια όλη την ημέρα για να ντυθούμε, να πλύνουμε τα δόντια μας, να αλλάξουμε τις πάνες του παιδιού, να το δέσουμε στο κάθισμα του αυτοκινήτου κ.λπ. Το παιχνίδι δεν είναι διαφορετικό. Είναι μια δεξιότητα που πρέπει να βοηθήσουμε το παιδί να μάθει όταν δεν αναπτύσσεται όπως είναι το αναμενόμενο για την ηλικία του.

Θα πρέπει, όσο το δυνατόν πιο φυσικά, να συμπεριλάβουμε και τα τρία αυτά βήματα καθώς μαθαίνουμε στο παιδάκι μας να παίζει με τα παιχνίδια του.

Για παράδειγμα, όταν βάζετε μπροστά στο παιδάκι σας ένα φλιτζάνι και ένα αρκουδάκι και δεν αρχίζει να ανταποκρίνεται, θα πρέπει να το ενθαρρύνετε (να του πείτε) και να του δείξετε το κατάλληλο παιχνίδι (να του το δείξετε).

Πιθανότατα θα πάρετε το φλιτζάνι και θα δώσετε στο αρκουδάκι να πιει, ενώ θα λέτε κάτι σαν: «Το αρκουδάκι διψάει! Χρειάζεται να πιει λίγο τσάι!  Πιες, πιες τσάι αρκουδάκι»

Στη συνέχεια, θα δώσετε το φλυτζάνι στο παιδί σας και θα το ενθαρρύνετε να μιμηθεί τις ενέργειές σας λέγοντας: « Το αρκουδάκι διψάει, θέλει να πιει. Πιες, πιες αρκουδάκι!”

Αν το παιδί δεν προσπαθήσει από μόνο του να δώσει στο αρκουδάκι να πιει, τότε θα πιάσετε με το χέρι σας το χεράκι του για να το βοηθήσετε να κάνει τη σωστή, αναμενόμενη κίνηση.

Το τέταρτο ζωτικό συστατικό αυτής της διαδικασίας είναι η επανάληψη! Όπως λέω στους γονείς όλη την ώρα, πρέπει να παίζετε, να παίζετε, να παίζετε, και μετά από αυτό πρέπει να παίζετε λίγο ακόμα  και όταν βαριέστε! Η επανάληψη είναι καθοριστική και είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο οι περισσότεροι από εμάς μαθαίνουμε οτιδήποτε. Και είναι ακόμη πιο σημαντική όταν η εκμάθηση κάτι καινούργιου αποτελεί πρόκληση.

Ως γονείς πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι οι δεξιότητες στο παιχνίδι αποτελούν θεμέλιο λίθο για την εκμάθηση του λόγου. Καθώς παίζετε με το παιδί σας είστε το πιο σημαντικό λεκτικό του πρότυπο κι επαναλαμβάνοντας τις λέξεις που απαιτεί το παιχνίδι ξανά και ξανά και ξανά το βοηθάτε να συνδέσει την ονομασία με το αντικείμενο και σιγά σιγά να το πει μόνο του διευρύνοντας σταδιακά το εκφραστικό του λεξιλόγιο και πλουτίζοντας την ομιλία του.  

Να θυμάστε:

Το παιχνίδι είναι η σοβαρή μάθηση για τα παιδιά!!! και ο θεμέλιος λίθος για την Ανάπτυξη του Λόγου τους!

Με συστηματικά παιχνίδια λόγου από πολύ νωρίς, οι γονείς ακολουθώντας τα tips και τις στρατηγικές που σας προτείνουμε, μπορείτε να μειώσετε σημαντικά την πιθανότητα για λογοθεραπεία ή τη διάρκειά της, όταν υπάρχουν δυσκολίες στο λόγο ή την άρθρωση του παιδιού σας. 

Η πρώιμη παρέμβαση αποτελεί το φάρο και την πυξίδα  μαζί για τα θέματα της καθυστέρησης του Λόγου και της Ομιλίας ενός παιδιού!!! 

Κάθε επιτυχία με χαρά!!

 

Εκδήλωση Ενδιαφέροντος

Newsletter

Θα θέλατε να εμπλουτίζετε τις γνώσεις σας με τις πιο πρόσφατες στρατηγικές επιτυχίας για ό,τι αφορά την Ανάπτυξη του Λόγου και της Ομιλίας του παιδιού σας;

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!