Τι πρέπει να καταλαβαίνει, Αντιληπτικός Λόγος, το παιδί σας στην ηλικία των 36 μηνών ( Μέρος Πρώτο)

Χαίρετε, χαίρετε!

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ η ΤΟΛΜΗ και η ΑΝΤΟΧΗ της Ελλάδας μας σταθερά στη μνήμη και την ψυχή!!

Έχουμε φτάσει αισίως στην ηλικία των 36 μηνών, τριών χρόνων, ξεκινώντας από τους 12 μήνες και το τι πρέπει πρώτα να καταλαβαίνει το παιδί, αντιληπτικός λόγος, για να πει τις πρώτες λεξούλες του πριν τα πρώτα γενέθλια!! Ακολούθησε η περιγραφή του αντιληπτικού λόγου του παιδιού στην ηλικία των 24 μηνών, ώστε ν’ αρχίσει μετά να ενώνει δύο λεξούλες στην ομιλία του, γύρω στα δεύτερα γενέθλιά του!

Αντιληπτικός Λόγος, τι καταλαβαίνει το παιδί στους 36 μήνες:

  • Ακολουθεί εντολές 2 βημάτων που δεν σχετίζονται μεταξύ τους

Τα νήπια με τυπική ανάπτυξη είναι σε θέση να κατανοήσουν και να ακολουθήσουν εντολές δύο βημάτων που δεν σχετίζονται μεταξύ τους στην ηλικία των 36 μηνών. Αυτό σημαίνει ότι ένα παιδί μπορεί να εκτελέσει δύο διαφορετικές ενέργειες που δίνονται με μία εντολή. Για παράδειγμα, “Χτένισε τα μαλλιά της κούκλας σου και μετά δώσ’ της ένα φιλί.”

Για να βοηθήσετε το παιδί σας να κατανοήσει μία εντολή κάντε την απλή και συγκεκριμένη.

 

  • Ακολουθεί κατευθύνσεις τριών βημάτων χωρίς τη βοήθεια κάποιας χειρονομίας

Στα τρίτα του γενέθλια ένα παιδί με τυπική ανάπτυξη του Λόγου, μπορεί να ακολουθήσει μια σειρά από εντολές τριών βημάτων που έχουν σχέση με την κατεύθυνση στο χώρο. Ένα παράδειγμα θα ήταν: “ Πήγαινε στη βιβλιοθήκη σου, πάρε ένα βιβλίο κι έλα να καθίσεις στον καναπέ “.

Βοηθήστε το παιδί σας χρησιμοποιώντας απλοποίηση, επανάληψη και πρόσθετο χρόνο επεξεργασίας.

 

  • Απαντά σε περισσότερες ερωτήσεις

Το παιδί μαθαίνει να κατανοεί  τις ερωτήσεις με την παρακάτω σειρά:

Τα νήπια μαθαίνουν πρώτα να κατανοούν ναι/όχι ερωτήσεις, όπως: “Θέλεις ένα μπισκότο;” ή “Είναι ο μπαμπάς στο σπίτι;”

Στη συνέχεια, τα μικρά μας παιδιά μαθαίνουν να κατανοούν πρώιμες ερωτήσεις, όπως η ερώτηση: “Τι είναι αυτό;” που συνήθως γίνεται κατανοητή και μπορεί ν’ απαντηθεί από τους 18-24 μήνες. Η ερώτηση: “Πού είναι ___;” γίνεται κατανοητή από τους 30-33 μήνες, ακόμα κι αν το παιδί απαντάει μη λεκτικά. Η ερώτηση: “Ποιος είναι ___;” γίνεται κατανοητή στους 36 μήνες.

 Πώς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να μάθει να απαντάει σε ερωτήσεις:

  • Κάντε ερωτήσεις επιλογής αντί για ερωτήσεις ανοιχτού τύπου

Για παράδειγμα λέτε:  “ Θέλεις να φας μπανάνα ή μήλο;”  αντί για “ Θέλεις να φας ένα φρούτο;” Αν το παιδί σας δεν απαντά στις ερωτήσεις σας, παρακολουθήστε πώς ενεργεί εκείνη τη στιγμή. Προσπαθήστε να έχετε την προσοχή και το ενδιαφέρον του παιδιού σας πριν του κάνετε μία ερώτηση.

  • Προσέχετε ώστε οι ερωτήσεις σας να είναι απλές και δώστε στο παιδί λίγο περισσότερο χρόνο για να επεξεργαστεί την ερώτηση για να σας απαντήσει.

 

  • Αναγνωρίζει μέρη ενός αντικειμένου

Ένα παιδί με τυπική ανάπτυξη μπορεί να δείξει αρκετά μέρη ενός αντικειμένου, όταν του ζητηθεί, από τους 33-36 μήνες. Για παράδειγμα, όταν παίζει με τον Τόμας το τρενάκι, μπορεί να βρει τους τροχούς και τα μέρη του προσώπου του Τόμας, όπως τα μάτια και το στόμα του. Αν παίζετε μ’ ένα αγροτόσπιτο, το παιδί μπορεί να βρει την πόρτα, το παράθυρο και το φαγητό, αν υπάρχει άχυρο ή καλαμπόκι στο παχνί.

Το επόμενο Σάββατο 4.11.23 ακολουθεί το Δεύτερο μέρος του Αντιληπτικού Λόγου στους 36  μήνες. Μέχρι τότε παίξτε και δείτε που βρίσκεται αντιληπτικά, τι καταλαβαίνει το παιδί σας. Η κατανόηση εντολών αποτελεί πολύ σημαντική δεξιότητα για τη μάθηση γενικότερα που δεν πρέπει να παραβλεφθεί……

                                                                        Καλή σας διασκέδαση!!!!!!!

Εκδήλωση Ενδιαφέροντος

Newsletter

Θα θέλατε να εμπλουτίζετε τις γνώσεις σας με τις πιο πρόσφατες στρατηγικές επιτυχίας για ό,τι αφορά την Ανάπτυξη του Λόγου και της Ομιλίας του παιδιού σας;

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!